САЩ и Франция ще пратят на Украйна бронирани бойни машини 

САЩ и Франция ще пратят на Украйна бронирани бойни машини 
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.01.2023
  • Сподели:

Френският президент Еманюел Макрон заяви на украинския си колега Володимир Зеленски, че Франция ще предостави бронирани бойни машини на украинските войски, а президентът Джо Байдън потвърди, че САЩ може да изпратят своите бойни машини Bradley, предава Bloomberg. 

 

 

Ръководителят на военното разузнаване на Украйна прогнозира от своя страна атаки „все по-дълбоко и по-дълбоко" на руска територия, докато германският първи дипломат заяви, че има малко признаци, че президентът Владимир Путин планира да прекрати войната в скоро време. 

Началникът на разузнаването на Украйна Кирило Буданов също така заяви пред ABC News, че очаква през март боевете да се разпалят, тъй като Украйна продължава с контраофанзивата.

Междувременно Русия съобщи, че 89 войници са загинали при украинската ракетна атака на Нова година, с което увеличи оценката за броя на загиналите от 63 души, което е най-смъртоносният признат от Русия брой жертви във войната. 

Путин пък планираше да проведе разговори в сряда с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се опитва да играе ролята на посредник в конфликта. Ето по-важните новини за войната от последните часове: 

На терен

Руските сили се съсредоточиха върху настъпление към Бахмут в Източна Украйна и се опитват да подобрят позициите си край Купянск, Авдийвка и Лиман, съобщи Генералният щаб на Украйна във Facebook. Украинските войски отблъснаха руските атаки край 10 населени места, главно в Донецка и Луганска област, допълни той. Според изявлението през последните 24 часа руските сили са нанесли седем ракетни удара, 18 въздушни нападения и са атакували с многоцелеви ракетни системи гражданска инфраструктура в Донецк и южните области Запорожие и Херсон.

Байдън потвърди, че обмисля дали да прати превозни средства Bradley на Украйна 

Американският президент Джо Байдън заяви, че обмисля да изпрати на Украйна американските бойни машини Bradley, за да подпомогне защитата на страната срещу руското нахлуване.

Байдън отговори с „да", след като беше попитан от пътуващи с него репортери дали се обмислят Bradley, докато САЩ подготвят следващия пакет военна помощ за Киев. Той не даде подробности.

Франция ще достави бойни машини на Украйна

А френският държавен глава Макрон е казал на Зеленски, че Франция ще предостави на Украйна произведени във Франция бронирани автомобили AMX-10RC, използвани от френската армия, твърди служител на Елисейския дворец. Той отказва да уточни броя на автомобилите или сроковете на доставките.

Въпреки че служителят описва оръжията като танкове, те се движат на колела, а не на гъсенични вериги, и са тежко въоръжени, но по-леко от танковете. Макрон потвърди това, което нарече предложението такова за „леки бойни танкове", в Twitter.

„За първи път на украинските въоръжени сили ще се доставят танкове, проектирани от Запада", съобщават френските медии, цитирайки Елисейския дворец. Зеленски благодари на Макрон в Twitter за това решение. Той заяви, че е взето решение да се продължи съвместната работа за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна. 

По-късно Франция ще съобщи повече подробности за доставките на танкове за Украйна. В рамките на т.нар. пръстеновиден обмен Украйна вече бе получила бойни танкове съветски дизайн от източноевропейски държави. В рамките на договорената с Германия размяна на оръжия Словакия предаде на Украйна 30 бойни машини на пехотата БМП-1 съветско производство в края на ноември. В замяна Германия достави на Словакия 15 основни бойни танка Leopard 2 A4.

Украйна планира голям военен удар през пролетта

Сраженията вероятно ще бъдат „най-горещи" през март, тъй като Украйна планира пролетно настъпление към територии, включващи източния регион Донбас, контролиран от Москва преди инвазията на 24 февруари, и Крим, който беше завзет от Русия през 2014 г., заяви ръководителят на разузнаването. Ударите ще се провеждат „все по-дълбоко и по-дълбоко" във вътрешността на Русия, каза той, без да уточнява кой ще стои зад атаките.

„Обещавам, че сега няма да отнеме много време и всеки данъкоплатец в САЩ ще може да види къде е отишъл всеки цент", каза Буданов пред ABC News в интервю от Киев.

Целта била завръщане към границите от 1991 г., „както Украйна е призната от всички субекти на международното право", каза Буданов. Очаква през март боевете да са „най-горещи".

 

Развитие на бойните действия в Украйна към момента. Графика: Bloomberg

Развитие на бойните действия в Украйна към момента. Графика: Bloomberg

 

Буданов не пожела да коментира експлозията в руската военновъздушна база „Енгелс“ на 26 декември. Той ще можел да се произнесе по нея едва след края на войната, обаче заяви, че вероятно ще има нови нападения на руска територия. 37-годишният мъж не беше толкова сдържан по отношение на атаките срещу Кримския полуостров, който Русия анексира в нарушение на международното право. „Крим е украинска територия, можем да използваме всяко оръжие на наша територия“. 

Буданов заяви също, че Киев очаква скоро да получи американски бойни машини за пехотата Bradley. „Очакваме ги. Очакваме ги с голямо нетърпение. Това значително ще повиши бойните способности на нашите части“. През мналата седмица информационната агенция Bloomberg съобщи, че правителството на САЩ обмисля да достави Bradley на Украйна.

Съществуват няколко сценария за бъдещето на Русия. Но посланието на Буданов бе ясно: „Не бива да се страхуваме от трансформацията на Русия. Това ще донесе само ползи за целия свят", обясни Буданов. Режимът на Путин „е за смях на всички". Руските войски в Украйна ще се съсредоточат основно върху задържането на окупираните територии – „и то не за дълго". Русия вече не представлява военна заплаха за света, поясни той. 

Шефът на ядрените централи в Украйна заяви, че тя трябва да бъде иззета от Русия 

Украйна трябва със сила да си върне най-голямата атомна електроцентрала в Европа от Русия, тъй като усилията за създаване на зона за сигурност около нея се изпаряват, заяви Петро Котин, президент на украинската ядрена компания „Енергоатом“. Той постави под съмнение призивите на Международната агенция за атомна енергия към украинските и руските власти да установят периметър за сигурност около централата в Запорожие, Южна Украйна.  

„Не смятаме, че това е реалистично", каза Котин в интервю по повод усилията на МААЕ да създаде буфер за сигурност. „Имаме нова година, а няма създаване на тази зона“.

Станете почитател на Класа